Praktijk voor Gezondheid
Creatief bewustzijn - Vrijheid - Levensvreugde
Wat kan je met EMDR bereiken?
EMDR staat voor Eye Movement Desensitisation and Reprocessing.
EMDR is een effectieve behandelmethode voor mensen die één of meerdere nare gebeurtenissen hebben meegemaakt (trauma’s) en vastlopen in de verwerking ervan. Deze methode biedt een doelgerichte oplossing bij een acute angststoornis, PTTS, stemmingswisselingen, burn-out, negatief zelfbeeld en nog meer vervelende klachten.
EMDR combineert succesvolle elementen uit o.a. gedragstherapie, cognitieve therapie, met een afleidende taak nl. het volgen met de ogen van een beweging gemaakt door de begeleiding.
De lading van het trauma wordt weggehaald en er wordt een nieuwe mindset geïnstalleerd. Je hoeft bij een EMDR-sessie het trauma niet te herbeleven.
Bij trauma is het natuurlijke verwerkingssysteem van onze hersenen geblokkeerd. We blijven als het ware hangen in de overlevingsstand. We staan constant AAN: in vecht-, vlucht-, bevries-, of ondergaan-, modus (fight, flight, freeze, faint). Dat geeft een heleboel fysieke, mentale en emotionele klachten.
Contra indicaties voor EMDR zijn bepaald medicijngebruik, ernstige psychiatrische stoornissen, epilepsie, onvoldoende draagkracht. Dit wordt tijdens de intake grondig onderzocht en besproken.
In een EMDR-sessie wordt het natuurlijke verwerkingsproces van de hersenen gestimuleerd en wordt de lading van de negatieve herinnering (het trauma) weggenomen.
Je kan het vergelijken met de REM-slaap, de droomslaap, waarin ook gebeurtenissen verwerkt worden.
Je hoeft bij een EMDR-sessie het trauma niet te herbeleven, je kijkt, als observator, vanuit het NU naar het verleden, het moment van het trauma.
EMDR is een geprotocolleerde behandelingsmethode, er worden vastomschreven stappen gevolgd. Aan een EMDR-sessie gaat een intake-draagkracht sessie vooraf en er is professionele opvolging.
Bij welke klachten kan ik EMDR therapie inzetten?
EMDR is een effectieve behandelmethode voor mensen die één of meerdere nare gebeurtenissen hebben meegemaakt (trauma’s) en vastlopen in de verwerking ervan. Dat geeft een heleboel fysieke, mentale en emotionele klachten.
Fysieke klachten:
- Eetstoornissen
- Onverklaarbare lichamelijke klachten
- …
Mentale klachten:
- Aanpassingsstoornissen
- …
Emotionele klachten:
- Acute angststoornis
- PTTS
- Paniek
- Sociale angst
- Fobie
- Stemmingswisselingen
- Gestagneerde rouw
- Obsessieve compulsieve stoornis(OCS)
- Negatief zelfbeeld
- …
Complexe klachten:
- Burn-out
- Fibromyalgie
- CVS
- …